Welcome to Blogster!
1,488,205 Blogster Users  |  364,642 Posts
 
 
 

ExtensiiParDivisima

 

Blog Traffic: 6679

Posts: 48

My Comments: 1

User Comments: 1

Photos: 28

Friends: 0

Following: 0

Followers: 0

Points: 900

Last Online: 346 days ago


 
 

Visitors

No Recent Visitors
 

Telecomanda: de la experiment la accesoriu nelipsit din casele noastre

Added: Monday, December 3rd 2018 at 12:19am by ExtensiiParDivisima
Category: Shopping > Shopping > Tools
Related Tags: remote control
 
 
 

Telecomanda a avut parte de o istorie plină de încercări eșuate, neînțelegeri și nume celebre. Pentru că nimeni nu a știut cum să numească noua invenție, telecomanda a avut parte de mai multe nume. În rândurile următoare, vei descoperi evoluția acestui accesoriu atât de nelipsit din casele noastre.

Primele dispozitive capabile să controleze alte aparaturi de distanță datează din 1894. În 1898, Nikola Tesla brevetează un dispozitiv de controlat vehicule la distanță, în cazul de față – o ambarcațiune.

În 1903, Leonardo Torres Quevedo punea bazele sistemelor wireless de astăzi, prin crearea robotului Telekino. Acesta răspundea și executa comenzile primite prin intermediul undelor radio.

Telecomanda a devenit populară în epoca de aur a radioului. Deși o bună parte dintre ele erau legate de radio prin fi, în 1939 aveam să asistăm la prima telecomandă ce putea controla radioul prin intermediul unor unde de joasă frecvență.

Dar televizorul a luat rapid locul radioului în topul preferințelor de informare și divertisment, așa că și telecomanda s-a îndreptat către noul gadget. În 1950, Zenith Radio Corporation lansa prima telecomandă fără fir pentru televizoare, numită ironic „Lazy Bones” (Oase leneșe).

Mai departe, telecomanda a cunoscut o evoluție importantă, adoptând în 1956 capacitatea de a schimba canale și de a naviga pe pagini de tip teletext, începând cu anul 1973.

Pentru apariția controlului prin infraroșu trebuie să le mulțumim canadienilor, care în 1980 au acordat dreptul celor de la Philips să lanseze prima telecomandă bazată pe această tehnologie. Modelul a fost atât de bine primit de către public, încât 1 milion de unități au fost vândute până în 1985.

Telecomanda universală are, de asemenea, o istorie plină de nume cunoscute. Ideea de a controla mai multe dispozitive cu o singură telecomandă i-a venit lui Steve Wozniak, unul dintre cei trei co-fondatori ai companiei Apple. Cel mai probabil inspirat de modulatorul de frecvențe pe care l-a inventat împreună cu Steve Jobs în anii 70, Wozniak a înființat compania CL 9 în anul 1980, iar în anul 1987 lansa pe piață „The CORE Unit”. A fost prima telecomandă universală care putea învăța semnalele altor dispozitive (în același mod în care o telecomandă învață semnalele ușii unui garaj) și care putea fi conectată la un computer pentru a primi update-uri software.

Astăzi, telecomanda universală este mai mult decât un accesoriu cu simple butoane și conexiune cu infraroșu. Sensul de telecomandă s-a extins extraordinar de mult. Un telefon mobil poate deveni telecomandă, la fel și un joystick al unei console de jocuri video. Conexiuni precum cele WiFi și Bluetooth sunt la ordinea zilei. Deși telecomanda universală a devenit mult mai complicată, avantajul este că o poți găsi pe cea potrivită ție!

 

User Comments

Post A Comment

This user has disabled anonymous commenting.